ANDA MUNGKIN AGEN COVID-19 TANPA GEJALA

AMALKAN KAWALAN KENDIRI | NORMA BAHARU

BERSAMA KITA MENGEKANG PENULARAN WABAK COVID-19

#StayHomeStaySafe  #KitaMestiMenang  #BreakTheChain

Berikut adalah senarai terkini hospital di Malaysia yang merawat jangkitan #covid19.

Terdapat 40 buah hospital kesemuanya, dan penambahan hospital ini adalah sebagai langkah awal KKM menghadapi sebarang kebarangkalian.

Dalam pada itu, terdapat 26 buah Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah di seluruh Malaysia. Lapan (8) daripada jumlah tersebuh adalah dari Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM).

Kesemua 26 buah pusat ini berperanan untuk merawat pesakit COVID19 yang tiada gejala atau gejala ringan, dan stabil atau juga dikenali 'step-down care'.

#StayHomeStaySafe  #KitaMestiMenang

Kedai makan akan beroperasi esok.
Jangan lupa semua tempat makan adalah tempat dilarang merokok!

#KatakanTidakPadaRokok  #SihatSejahtera

Antara ciri ciri unik jangkitan Covid-19 yang menyebabkan ia lebih mudah merebak adalah kerana ia menyebabkan sesetengah individu TIDAK mempunyai sebarang gejala walaupun telah dijangkiti.

Individu ini mempunyai viral load (bilangan dan kandungan virus) yang sama seperti individu yang bergejala dan mempunyai kapasiti yang sama untuk menyebabkan jangkitan.

Penularan jangkitan dari individu yang tidak bergejala kepada golongan berisiko seperti warga tua dan pesakit kronik adalah suatu perkara yang paling membimbangkan.

Satu satunya cara untuk mengetahui status jangkitan adalah dengan menjalani ujian saringan Covid. Walaubagaimanapun, buat masa ini, ujian hanya dilakukan pada golongan sasar yang mempunyai potensi jangkitan.

Cara yang ada untuk mencegah penularan jangkitan dari individu yang tidak bergejala adalah dengan terus mengamalkan penjarakan sosial dan mengelakkan tempat yang padat/ sesak.

#StayHomeStaySafe  #BreakTheChain  #SocialDistancing  #KitaMestiMenang

Bantu kami untuk kami bantu anda.

Anda dipelawa untuk memberi cadangan atau pandangan kepada KKM untuk rakyat Malaysia kekal sihat selepas PKP.

Cadangan atau pandangan anda boleh diberi melalui pautan https://tinyurl.com/soalrakyatpascaCOVID atau menulis terus di ruangan komen di post ini.

#StayHomeStaySafe  #BreakTheChain