LAKSA BUYONG IKAN SEKOR

Nama :  En. Khairul Nizam Bin Tasan

Umur :  22 tahun

Ahli    :  Ogos 2016

 

Latar Belakang :

Encik Khairul merupakan seorang usahawan warung kedai makan dan menu makanannya yang menarik adalah Laksa Buyong Ikan Sekor. Mula beroperasi sejak 3 tahun semenjak beliau sekeluarga berhijrah ke Nilai, Negeri Sembilan. En. Khairul mengusahakan warung ini dengan bantuan ahli keluarganya dan rata-rata pelanggannya sekitar kawasan perindustrian nilai serta Nilai 3. Waktu operasi kedainya bermula 11 pagi hinggalah waktu 6 petang dan tutup pada hari Selasa sahaja. Keunikkan makanan dan minumannya  menarik minat pelanggan untuk berkunjung ke warungnya. Oleh itu, beliau mencari alternatif lain dalam memajukan lagi perniagaan serta sumber pendapatannya dengan mengunjungi Pusat Internet Taman Bukit Inai.  Jarak antara warungnya hanya 5 kilometer sahaja dengan PI dan memudahkan beliau untuk berurusan.


Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI :

Encik Khairul membuat promosi secara kecil-kecilan sahaja iaitu melalui kenalan Facebook dan sekitar kawasan perindustrian Nilai. Kebanyakkan pelanggannya sekitar kawasan perindustrian Nilai dan pengunjung yang membeli-belah di Nilai 3. Pendapatan beliau juga hanya sedikit iaitu sekitar RM1500-RM2500 dan bergantung kepada keuntungan kasar yang diperolehi hasil pelanggan yang makan di warungnya serta sekiranya hujan pelanggan turut berkurangan. Tahap penggunaan ICT beliau adalah sederhana mahir sahaja dan ingin menggunakan cara lain dalam mengiklankan pernigaan beliau. Oleh itu, beliau meminta pendapat serta tunjuk ajar melalui petugas-petugas PI bagi memajukan lagi perniagaan beliau.


Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI :

Melalui kelas latihan keusahawanan dan kelas-kelas ICT yang dibimbing oleh pengurus dan penolong pengurus Pusat Internet Taman Bukit Inai, beliau kini boleh mengiklankan berkenaan keunikan warungnya di dalam laman web seperti di Instagram serta Facebook dan membina satu pages khas mengenai perniagaan beliau. Hal ini demikian kerana pelanggan lebih mudah untuk berurusan dengan memperolehi maklumat serta lokasi warung kedai beliau melalui iklan yang dimuat naik. Setelah beberapa minggu, warung beliau berjaya menarik pelanggan dari dalam dan luar dari Negeri Sembilan. Ada kalahnya, satu rombongan bas datang mengunjungi warung kedaia beliau. Secara tidak lansung pendapatan bulanan warung beliau mula meningkat sedikit demi sedikit iaitu antara RM2000 – RM 3500.

Lampiran Gambar :